R. Moldova, încă un pas spre a beneficia de cele 100 de milioane de euro de la UE: Bruxelles-ul adaugă la condiții și intenția de a modifica sistemul electoral

Submitted by dumitrul on Thu, 06/15/2017 - 13:52
European Council

EuropeanAmbasadorii UE au aprobat, astăzi, Acordul încheiat cu Parlamentul European cu privire la asistența macrofinanciară pentru Republica Moldova în valoare de 100 de milioane de euro, 40 de milioane dintre care vor fi sub formă de grant.

Totuși, decizia de acordare a celor 100 de milioane de euro urmează să fie examinată în Parlamentul European pe data de 5 iulie curent, după ce a fost amânată în luna mai, în legătură cu intenția de a schimba sistemul electoral din R. Moldova.

Deputații europeni așteaptă recomandările Comisiei de la Veneția cu privire la proiectul de lege privind sistemul mixt și poziția autorităților de la Chișinău vizavi de acestea, pentru a putea lua o decizie finală.

Parlamentul, Consiliul și Comisia Europeană au convenit asupra unei declarații comune în contextul modificărilor aduse sistemului electoral din Republica Moldova. Declarația subliniază că respectarea mecanismelor democratice eficiente, inclusiv a unui sistem parlamentar multipartit și a statului de drept, precum și garantarea drepturilor omului reprezintă o condiție prealabilă pentru primirea de asistență financiară din partea UE.

Obiectivele specificate în decizie includ, de asemenea, eficiența, transparența și responsabilitatea gestionării finanțelor publice, prevenirea eficientă a corupției și a spălării banilor și guvernanța și supravegherea sectorului financiar. „Comisia și Serviciul European de Acțiune Externă vor monitoriza în mod regulat îndeplinirea acestor condiții și obiective”, se arată într-un comunicat de presă al Consiliului European.

„E un pas bun înainte, asistența venind cu conditionalități care constituie garanții suficiente pentru realizarea reformelor asumate”, a comentat decizia de astăzi europarlamentarul Andi Cristea, care și-a exprimat speranța că grupurile politice din Parlamentul European, PPE și ALDE, vor avea o poziție „echilibrată, nu politizată pe baza sentimentelor familiilor politice de dreapta” atunci când vor examina acest subiect pe 5 iulie curent.